ΑρχικήΥπέρταση (Αρτηριακή Πίεση)

Υπέρταση (Αρτηριακή Πίεση)Νέα όρια για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Οι νέες διεθνείς οδηγίες για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης -υπέρτασης- αλλάζουν τους στόχους θεραπείας και τη στρατηγική φαρμακευτικής αντιμετώπισης.

Η διάγνωση της υπέρτασης θα στηρίζεται όπως μέχρι σήμερα, στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο. Επιπλέον προτείνεται η επιβεβαίωση είτε με 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης, είτε με καταγραφή των μετρήσεων στο σπίτι.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες, 2018, στόχος της αγωγής είναι η πτώση της πίεσης κάτω από 140/90 mmHg σε όλους τους ασθενείς. Αν η αγωγή είναι καλά ανεκτή από τον ασθενή, ο επιδιωκόμενος στόχος θεραπείας θα πρέπει να κατεβαίνει και κάτω από το 130/80 mmHg στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το ιδανικό εύρος τιμών συστολικής αρτηριακής πίεσης για τα άτομα κάτω των 65 ετών είναι μεταξύ 120-130 mmHg. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες, πάνω από 65 ετών, το επιθυμητό εύρος συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι 130-140 mmHg.

Με βάση τις νεότερες οδηγίες αλλάζει και η στρατηγική της φαρμακευτικής θεραπείας της υπέρτασης. Με εξαίρεση τους πολύ ηλικιωμένους και τα άτομα με «ήπια» υπέρταση, η σύσταση για την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής είναι να χρησιμοποιείται μόνο ένα χάπι, το οποίο όμως θα περιέχει συνδυασμό δύο αντι-υπερτασικών φαρμάκων ώστε να διευκολύνεται ο ασθενής να ακολουθήσει σωστά την αγωγή.

Σε κάθε περίπτωση η άριστη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης είναι πρωταρχικός στόχος για την προστασία της καρδιάς, των νεφρών και των αγγείων όλων των ασθενών.