Τελευταία ΝέαΔιαβητική νεφροπάθεια

Διαβητική νεφροπάθεια

Η διαβητική νεφροπάθεια είναι η νεφρική βλάβη που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων γλυκόζης αίματος (σάκχαρο αίματος) λόγω διαβήτη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο τμήμα των νεφρών που φιλτράρει το αίμα σας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα.

Σε μερικούς ανθρώπους, η διαβητική νεφροπάθεια μπορεί να προχωρήσει και να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη δεν αναπτύσσουν τόσο σοβαρή νεφρική νόσο ώστε να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια.

Πόσο συχνή είναι η διαβητική νεφροπάθεια;

Η διαβητική νεφροπάθεια είναι συχνή. Μια στις 4 γυναίκες και ένας στους 5 άνδρες με διαβήτη τύπου 2 αναπτύσσει διαβητική νεφροπάθεια. Η διαβητική νεφροπάθεια είναι συχνότερη στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Η διαβητική νεφροπάθεια είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η διαβητική νεφροπάθεια συνήθως δεν έχει πρώιμα συμπτώματα. Η πρωτεΐνη στα ούρα δε φαίνεται,  ανιχνεύεται μόνο με ειδική εξέταση ούρων.

Η εξέλιξη της διαβητικής νεφροπάθειας μπορεί να χρειαστεί πολλά χρόνια. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται συμπτώματα μόνο όταν η βλάβη των νεφρών του έχει γίνει αρκετά σοβαρή. Ακόμα και τότε όμως, τα συμπτώματα δεν είναι σαφή.

Εάν η βλάβη των νεφρών γίνει σοβαρή, μπορεί να παρατηρήσετε:

 • απώλεια βάρους
 • ανορεξία ή αδιαθεσία.
 • πρησμένους αστραγάλους και πόδια (λόγω της κατακράτησης υγρών).
 • πρήξιμο γύρω από τα μάτια
 • φαγούρα ή ξηρότητα στο δέρμα
 • μυϊκές κράμπες
 • πολύ συχνή ούρηση
 • αίσθημα κόπωσης, αδυναμία
 • δυσκολία συγκέντρωσης της σκέψης

Τα άτομα που πάσχουν από διαβητική νεφροπάθεια έχουν συχνά υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στη βλάβη των νεφρών.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για τη διαβητική νεφροπάθεια

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής νεφροπάθειας. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • το οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου
 • τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, όταν δηλαδή το σάκχαρό σας δεν έχει καλή ρύθμιση.
 • την υψηλή αρτηριακή πίεση
 • την παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Ο κίνδυνος σας είναι επίσης υψηλότερος αν έχετε άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη σας. Αυτές περιλαμβάνουν τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και τη διαβητική νευροπάθεια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ της Διαβητικής Νεφροπάθειας

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τυχόν συμπτώματα που έχετε και θα κάνετε φυσική εξέταση. Οι κύριες δοκιμές που γίνονται για να ελεγχθούν τα στοιχεία της διαβητικής νεφροπάθειας και πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας περιλαμβάνουν μια εξέταση ούρων και μια εξέταση αίματος.

Τα δείγματα ούρων εξετάζονται για μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αλβουμίνη. Η ποσότητα της λευκωματίνης που βρίσκεται στα ούρα υποδεικνύει το βαθμό βλάβης στα νεφρά σας.

Η μικρολευκωματινουρία (μικροσκοπικές ποσότητες λευκωματίνης στα ούρα) δείχνει ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβητική νεφροπάθεια ή μπορεί να έχετε διαβητική νεφροπάθεια σε πολύ αρχικό στάδιο.

Η πρωτεϊνουρία ή η μακροαλβουμινουρία (μεγαλύτερες ποσότητες λευκωματίνης στα ούρα) δείχνει ότι έχετε πιο προχωρημένη διαβητική νεφροπάθεια που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών σας.

Συνιστώνται επίσης εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε τη λειτουργία των νεφρών σας. Το επίπεδο κρεατινίνης μπορεί να μετρηθεί για να υπολογιστεί ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης (eGFR). Το eGFR δίνει μια ένδειξη για το πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας.