«Οι πέτρες των νεφρών αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικές». 

 

Πρόσφατη μελέτη από  τη Mayo Clinic των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος για Νεφρική Νόσο Τελικού Σταδίου και η θνησιμότητα από όλα τα αίτια αυξάνεται στα άτομα που έχουν πέτρες στους νεφρούς.
 

"Οι ασθενείς που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα νεφρολιθίαση δηλαδή πέτρες των νεφρών με συχνά επεισόδια και υποτροπές, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για Νεφρική Νόσο Τελικού Σταδίου από ό,τι τα άτομα που δεν έχουν νεφρολιθίαση».

 

Το νέο στοιχείο που φέρνει  η παραπάνω μελέτη είναι ότι ακόμα και οι λιθιασικοί ασθενείς που δε γνωρίζουν ότι έχουν νεφρολιθίαση ή γνωρίζουν αλλά  δεν έχουν συμπτώματα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου από το γενικό πληθυσμό.


Η συσχέτιση της Νεφρολιθίασης με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο παραμένει και μετά την αφαίρεση του κινδύνου που προκύπτει από τη συνύπαρξη νοσημάτων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση,ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η ουρική αρθρίτιδα και η παχυσαρκία– τα οποία επίσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και νεφρικής νόσου τελικού σταδίου.


Η πρόσφατη ανακοίνωση έγινε στο Kidney Week 2017: American Society of Nephrology Annual Meeting και αφορά επιδημιολογική μελέτη από το Olmsted County στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, όπου συνέκριναν 7008 άτομα με λιθίαση με περίπου 28.000 άτομα χωρίς λιθίαση σε διάστημα από το 1984 έως το 2012.

 

Η μελέτη εξέτασε και την επίδραση του είδους του λίθου στον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου και αύξησης της θνησιμότητας.
Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος σε άτομα με συγκεκριμένους τύπους λίθων σε σχέση με τα άτομα ελέγχου.


Πως εξηγούνται τα παραπάνω ευρήματα; 
 
Στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα λιθίαση ο κίνδυνος για νεφρική νόσο αυξάνεται σαν αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων, παροδικών μειώσεων της λειτουργίας των νεφρών που συμβαίνουν όταν υπάρχουν συχνά επεισόδια μετακίνησης των νεφρικών λίθων, κωλικοί νεφρού, ή συχνά επεισόδια παροδικής απόφραξης του ουροποιητικού.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι: «Μετά τον κωλικό του νεφρού η και το αποφρακτικό επεισόδιο, συνήθως η νεφρική λειτουργία αποκαθίσταται. Ωστόσο όταν ένας ασθενής έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια, η συνεχιζόμενη και σωρευτική βλάβη στους νεφρούς μπορεί να προκαλέσει Χρόνια Νεφρική Νόσο".
Για τους παραπάνω λόγους η υποτροπιάζουσα λιθίαση θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθείται από Νεφρολόγο.

"Ο Ειδικός Νεφρολόγος θα πρέπει να ελέγξει τα ούρα και να διερευνήσει τους λόγους που δημιουργούν και αυξάνουν τις πέτρες σε κάθε ασθενή."

Νεφρικός Λίθος

1. Εισαγωγή στη Νεφρολιθίαση (ελληνικά, πατήστε το link)

Introduction Kidney Stones.pdf (446.9KB)


2. Σημαντικά Σημεία για τις Πέτρες στους νεφρούς


 • Η πέτρα στα νεφρά είναι στερεό κομμάτι υλικού που σχηματίζει ο νεφρός όταν τα συστατικά που φυσιολογικά βρίσκονται στα ούρα γίνουν  ιδιαίτερα πυκνά.

  Οι πέτρες στα νεφρά είναι η πιο κοινή διαταραχή του ουροποιητικού συστήματος.

  Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να ευνοήσει το σχηματισμό πέτρας σε άτομα με συγκεκριμένη προδιάθεση/ευαισθησία.

  Τα άτομα με πέτρες στα νεφρά μπορεί να έχουν πόνο κατά την ούρηση, να δούν αίμα στα ούρα, ή να αισθανθούν έναν οξύ πόνο στην πλάτη ή το κάτω μέρος της κοιλιάς. Ωστόσο,οι άνθρωποι που έχουν μικρές πέτρες που περνούν εύκολα μέσω του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα.

  Για τη διάγνωση της πέτρας  στο νεφρό, ο γιατρός θα κάνει φυσική εξέταση και θα πάρει το ιατρικό ιστορικό.  Ο έλεγχος περιλαμβάνει  ούρα,  αίμα και απεικονιστικές εξετάσεις για την ολοκλήρωση της διάγνωσης.

  Η αντιμετώπιση για  τις πέτρες στα νεφρά συνήθως εξαρτάται από τη σύσταση και το μέγεθός τους  καθώς και από το αν προκαλούν πόνο ή απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι χειρουργικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν διαδερμική λιθοθρυψία, ουρητηροσκόπηση, ή διαδερμική νεφρολιθοτομή.
 • Παράλληλα πρέπει να εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία που αποσκοπεί στην πρόληψη δημιουργίας νέων λίθων και αποτροπή αύξησης των υπαρχόντων.   

  Πέτρες στα νεφρά μπορεί να προληφθούν  με αλλαγές στη διατροφή και τη χρήση ειδικών φαρμάκων.


3. Γενικά για τις Ουρολοιμώξεις (ελληνικά, πατήστε το link)

UTI web.pdf (308.1KB)

 

 

 


Ιατρείο

Λεωφόρος Βασ. Σοφίας 102A,
11527 Αθήνα

Εναντι Πλατείας Μαβίλη

 

Δέχεται με ραντεβού

Τηλέφωνο:
24ωρης Γραμματείας:

 

210 6133637

  

Top